Velden zijn niet correct ingevuld
MBTI

ENFJ: de protagonist, de organisator en de leraar

De omschrijving van ENFJ staat voor Extraverted, Intuition, Feeling and Judging. Als iemand met een ENFJ persoonlijkheid kijkt u met een open blik naar de wereld om u heen. Afgeleid van de Myers-Briggs Indicator geven we u hier meer informatie over het ENFJ persoonlijkheidstype. 

Dus bent u benieuwd naar uw kenmerkende eigenschappen en in welke werkomgeving u het beste tot uw recht komt? Lees dan snel verder.

De Myers-Briggs Type Indicator

Katherine Cook Briggs bedacht samen met haar dochter Isabel Briggs Meyers de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Hiermee ontwikkelden zij een systeem om de verschillende persoonlijkheden van mensen te beschrijven. Dit is een combinatie van:

  • Cognitief: thinking/feeling en sensing/intuition
  • Uiting: introversion/extraversion
  • Rationeel of irrationeel: judging/perceiving 

Door deze acht eigenschappen op diverse manieren met elkaar te combineren komen er in totaal zestien persoonlijkheidstypen uit.

Wanneer u zich bewust bent van het persoonlijkheidstype dat het beste bij u past, kan dat u verder helpen in uw werkzame leven en daarbuiten.

Meer over u als ENFJ persoonlijkheid

Als ENFJ passen de volgende woorden goed bij u: populair, gevoelig en sociaal. U hebt oprechte belangstelling voor de mensen om u heen en houdt er niet van om alleen te zijn. Deze oprechte belangstelling heeft echter ook een keerzijde. Het leidt ertoe dat u de belangen van anderen vaak boven die van uzelf stelt.

Als u geen mensen om u heen hebt, voelt u zich vaak eenzaam. U houdt er namelijk niet van om alleen te zijn. Maar ook in een grote groep mensen kan het gevoel van eenzaamheid omhoog komen. Dit kan donkere gedachten tot gevolg hebben. 

De ideale werkomgeving voor een ENFJ 

De beste werkomgeving voor u als ENFJ is er een waar u het beste uit anderen kan halen. Dit doe je door nauw samen te werken met collega’s en de belangrijke knopen door te hakken. Hierbij houdt u altijd rekening met de mening van uw collega's. U vindt het belangrijk dat zij gehoord worden. Compromissen sluiten is dan ook een grote kracht van een ENFJ, die als leider anderen weet te inspireren. U geniet van deze aandacht en staat dan ook het liefst in het middelpunt van de belangstelling.

Maar doordat u als ENFJ persoonlijkheidstype veel waarde hecht aan de mening van anderen, kunt u er minder goed tegen op het moment dat u weinig tot geen feedback van uw collega’s krijgt. U verwacht namelijk dat anderen net zo hard werken als u doet. Op het moment dat hier conflicten uit ontstaan, vindt u dit lastig. 

Meer weten? 

Voor meer inzicht in het ENFJ persoonlijkheidstype en de daarbij horende eigenschappen verzorgen wij een effectieve workshop. Hierin wordt uw MBTI type in kaart gebracht aan de hand van een uitgebreide vragenlijst.

Door het volgen van deze workshop krijgt u niet alleen meer inzicht in uw eigen persoonlijkheid, maar ook in die van anderen. Wacht dus niet langer en vraag direct meer informatie aan!