Velden zijn niet correct ingevuld
MBTI

MBTI

MBTI en MTR-iDe Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een instrument waarmee mensen diepgaand inzicht in hun eigen persoonlijkheidsstijl en die van anderen verkrijgen. Daardoor ontstaat begrip en waardering voor de verschillen tussen persoonlijkheidstypen en zijn teams en teamleden beter in staat om effectiever samen te werken, de communicatie te verbeteren en conflicten te verminderen.

Gebruik van MBTI

De MBTI wordt door ons met name gebruikt bij teambuilding en leiderschapstrainingen. Bij teambuilding, omdat het onder andere begrip kweekt voor de onderlinge verschillen en de aanwezige kwaliteiten binnen een team beter zichtbaar maakt. Bij leiderschapstrainingen helpt  MBTI voornamelijk om een goed beeld te geven van de sterke punten en ontwikkelpunten van de leidinggevenden. Daarnaast geeft het de leidinggevenden inzicht in andere typen en de interactie met deze typen.

Toepassingen van MBTI

  • Teambuilding en teamontwikkeling 
  • Management- en leiderschapontwikkeling
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Verbeteren van besluitvorming binnen teams
  • Communicatieverbetering
  • Organisatorische verandering

16 MBTI types

De MBTI is gebaseerd op hoe mensen hun vier basis mentale functies het liefst gebruiken. In het onderstaand overzicht ziet u de vier mentale functies met elk twee voorkeuren. Mensen hebben alle 8 'voorkeuren' in huis maar hebben per mentale functie één voorkeur. De vier voorkeuren vormen het MBTI persoonlijkheidstype. De diverse combinaties van deze voorkeuren resulteren in 16 verschillende persoonlijkheidstypen. Deze worden uitgedrukt in een lettercombinatie. Een voorbeeld van een MBTI type aanduiding is ISFJ. Elk type wordt geassocieerd met een unieke reeks gedragsmatige kenmerken en waarden. Het heeft onder andere invloed op hoe iemand communiceert, leiding geeft of problemen oplost.

MBTI test

Wat door veel mensen de MBTI test wordt genoemd is eigenlijk geen test maar een MBTI vragenlijst, waarbij er geen foute antwoorden zijn. U kunt gratis de persoonlijkheidstest invullen, waarbij u verrast zult zijn hoe nauwkeurig uw persoonlijkheidstype al bepaald kan worden met slechts 12 vragen.

Start de test

MBTI workshop volgen?

Impact biedt workshops aan om met de verschillende toepassingsmogelijkheden van de MBTI aan de slag te gaan. De workshop kan op maat met u worden afgestemd, om de gewenste doelen te dienen.

Meer over de achtergrond van MBTI

De Zwitserse psycholoog Carl Jung (1875-1961) ontwikkelde een persoonlijkheidstheorie om de kenmerkende verschillen tussen mensen te verklaren. Hij ontdekte dat verschillen in gedrag van mensen het resultaat zijn van het gebruik van vier mentale functies. Ieder mens heeft voor de vier mentale functies een voorkeur. Je kan de mentale functies zien als 'de software' die ons gedrag stuurt en op basis daarvan kun je gedrag voorspellen.

Myers-Briggs Type Indicator

Isabel Myers en Katharine Briggs hebben de theorie van Jung gemaakt tot een gebruiksvriendelijk en veelzijdig persoonlijkheidsinstrument. Vandaar de naam Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). De Myers-Briggs Type Indicator is het meest gebruikte persoonlijkheidsinstrument ter wereld. Ieder jaar wordt het instrument wereldwijd door meer dan 3,5 miljoen mensen gebruikt. 

De vier mentale functies

1. Waar u energie uit haalt:

extraversion

 

introversion

2. De manier waarop u informatie op neemt: 

sensing

 

intuition

3. De manier waarop u beslissingen neemt:

thinking

 

feeling

4. Hoe u omgaat met de wereld om u heen:

judging

 

perceiving

Meer weten over MBTI?

Wilt u meer weten over MBTI, de 16 verschillende persoonlijkheidstypen en wat een workshop voor u kan betekenen? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan, of maak een afspraak.