Velden zijn niet correct ingevuld
Persoonlijke Effectiviteit

DISC & Onderwijs

DISC

Zelfsturende docententeams, projectgroepen, reorganisaties, vernieuwingen, begeleiden van leerlingen en lesgeven. Binnen het hedendaagse onderwijs komt er veel op docenten af en wordt er veel van docenten en docententeams gevraagd. Sommige van deze aspecten zullen je als docent aanspreken en andere mogelijk minder of niet. Toch zal je de klus samen moeten klaren. DISC geeft inzage in de persoonlijke kwaliteiten en motiverende omstandigheden van de docenten en een overzicht van de sterktes en de valkuilen van het team. Het maakt inzichtelijk welke taken het beste passen bij welke collega's en hoe de dynamiek binnen het team is. Om docenten kennis te laten maken met het DISC model en de toepassingsmogelijkheden ervan binnen het onderwijs hebben we een workshop ontwikkeld van een halve dag.
 

Waarom DISC? 

Het DISC instrument zorgt er in de eerste plaats voor dat je inzicht krijgt in je eigen persoonlijkheid en de bijbehorende gedragsstijl en die van collega's. Het maakt kwaliteiten en motivatoren zichtbaar.

Daarnaast helpt DISC je om op effectieve wijze mensen te leren inschatten op hun gedragsvoorkeuren zodat je hierop effectief kan afstemmen en aansluiten.

Verder is DISC heel goed toe te passen voor het begeleiden van leerlingen bij projectmatig onderwijs en bij loopbaan- en stagebegeleiding.

De kracht van het DISC-instrument zit hem in de eenvoud en de praktische toepasbaarheid. 
 

Toepassingen

Een aantal toepassingsmogelijkheden van het DISC-instrument:

 • Teamontwikkeling & teambuilding
 • Taakverdeling in het docententeam
 • Loopbaanbegeleiding
 • Projectmatig werken 
 • Talentmanagement

Doel

Kennismaken met het DISC model en de toepassingsmogelijkheden binnen het onderwijs

Doelgroep

Docenten en docententeams: de workshop past goed in het kader van een studiedag.

Programma DISC Workshop

 • Kennismaking en introductie
 • Invullen van de DISC vragenlijst
 • Uitleg DISC model
 • Opdracht in teams met gelijke DISC stijlen
 • Het DISC teamwiel
 • Toepassingsmogelijkheden binnen het onderwijs

Ervaringen van deelnemers

Annette V, locatiedirecteur V)MBO

Een fijne workshop om in het team op een luchtige wijze begrip voor elkaar te kweken en om de werkverdeling beter voor elkaar te krijgen. Voor studenten goed te gebruiken wanneer in groepjes gewerkt moet worden, zowel voor de studenten onderling als voor de groepsindeling.

Wilma K. docent 

Een zinvolle en leuke workshop om bewust te worden wat mijn sterke en minder sterke kanten in mijn werk en teamverband zijn. Het helpt mij ook andere invalshoeken van collega’s, met “andere, persoonlijke kleuren”,  beter te begrijpen en te waarderen. Daarnaast gebruiken we DISC ook voor ons LOB onderwijs.


DISC info aanvragen