Velden zijn niet correct ingevuld

Expeditie Robinson en de Roos van Leary

Het bekende programma Expeditie Robinson leent zich uitstekend om de theorie van de Roos van Leary op toe te passen. Aan de hand van fragmenten uit het programma geef ik een paar typische voorbeelden van de theorie van Leary in de praktijk.

Leuk een dergelijk theoretisch verhaal over de Roos van Leary maar hoe werkt dat nu in de praktijk? Als fervent Expeditie Robinson volger wil ik dit programma gebruiken om thema’s die te maken hebben met leiderschap, communicatie en teamontwikkeling te bespreken.

Hierbij een paar treffende voorbeelden uit de eerste aflevering van Expeditie Robinson waarbij de communicatiepatronen van deelnemers als voorbeeld dienen. Het is belangrijk om de aflevering gezien te hebben want de voorbeelden worden summier beschreven!

Het eerste voorbeeld gaat over het gedrag van lange Frans bij eerste proef met de zandzak. Hierbij schreeuwt hij naar het andere team - na het binnenhalen van de eerste zandzak - “ga naar huis” (Vb.1 - 8.50min.) en het opsteken van zijn middelvinger naar de tegenstanders (Vb.1 - 11.50min.) na het binnenhalen van de tweede zandzak. Bij reacties zijn voorbeelden van ‘boven-tegen’. Saar (Vb.1 - 8.53min.) en Kim (Vb.1.2 - 2.02min.)reageerden in een reactie op zijn gedrag op een ‘onder-tegen’ manier. Geheel volgens het interactiepatroon van Leary: ‘boven-tegen’ gedrag leidt tot ‘onder-tegen’ gedrag.

 Voorbeeld 1: Voorbeeld 1.2:

Het tweede voorbeeld gaat over Maxime en lange Frans. Zij hebben een woordenwisseling bij de bouw van de slaapplaats (VB.2 - 2.30min.). In eerste instantie vertoont lange Frans ‘boven-tegen’ gedrag. Maxime reageert op een soort van ‘boven-samen’ reactie. Lange Frans doorbreekt hier het interactiepatroon door op een ‘boven-tegen’ manier te reageren. Maxime doorbreekt daarop eveneens het patroon door ook ‘boven-tegen’ gedrag te vertonen. Frans reageert daarop op een ultieme ‘onder-tegen’ manier door weg te lopen.

Voorbeeld 2:  
 

Ook in het dagelijks leven zijn er ontelbare voorbeelden van interacties tussen mensen waarbij de Roos van Leary kan worden toegepast. Ik ben benieuwd welke jij gaat herkennen en hoe je het zelf gaat gebruik om het gedrag van anderen effectief te beïnvloeden? Veel plezier ermee!

 Naar blogoverzicht