Waar haal jij je energie vandaan?
Het eerste basis mentale proces gaat over hoe jij het liefst energie opneemt. Heb jij een voorkeur voor extraversion of introversion?
Het heeft enkele weken geduurd en hier is dan het beloofde vervolg van het artikel “Jij hebt persoonlijkheid!". In deze blogpost ga ik in op het eerste basis mentale proces; waaruit haal jij je energie? Jung heeft ontdekt dat er twee manieren of voorkeuren zijn om energie op te nemen. Een voorkeur voor Extraversion of Introversion. Beide woorden betekenen overigens niet hetzelfde als introvert en extravert.
Extraversion
Mensen met een voorkeur voor extraversion halen hun energie uit de wereld buiten zichzelf zoals activiteiten en interactie met anderen. De energie die ze uit die buitenwereld halen wordt ook weer teruggeven aan de buitenwereld. Mensen met een voorkeur voor extraversion – die ik vanaf nu zal benoemen als E-tjes – zie je ‘opleven’ in die interactie met de buitenwereld. E-tjes zullen ook meer gefocust zijn op de buitenwereld. E-tjes voelen zich happy in een interactieve omgeving en zullen een leeg gevoel krijgen als ze te lang alleen zijn.
Introversion
Mensen met een voorkeur voor Introversion – de I-tjes – halen hun energie uit hun binnenwereld. De wereld van reflectie, gevoel en gedachten. I-tjes zie je in dit proces over het algemeen niet ‘opleven’ en zullen die energie ook intern houden. I-tjes hebben de focus ook meer gericht op hun binnenwereld. Een interactieve omgeving zal I-tjes meestal gauw energie kosten.
Nu is een E-tje niet noodzakelijkerwijs een wild luidruchtig persoon die rond danst met een lampenkap over het hoofd. Noch betekent het dat een I-tje leeft als een kluizenaar in een grot. Het verschil zit hem dus in waar we energie van krijgen.
Stel je voor dat een stel met verschillende voorkeuren naar een feestje gaan. Het I-tje zal er de voorkeur aangeven om de intimiteit van een klein gezelschap op te zoeken en een goed gesprek te voeren. Het E-tje zal juist met zoveel mogelijk verschillende mensen willen praten en zal zich hierdoor energiek gaan voelen. Halverwege de avond zal het I-tje naar huis willen gaan en het E-tje wil nog lang niet weg en wil hierna nog naar een ander feest. Voor het koppel die elkaars psychologische type niet begrijpen, denkt elk dat de andere opzettelijk de avond probeert te saboteren. En dat is dus niet zo!
“Als je niet weet wat een E-tje er van vindt heb je niet geluisterd. Als je niet weet wat een I-tje er van vindt dan heb je het niet gevraagd!” Deze stelling geeft het grote verschil aan tussen beide voorkeuren. E-tjes zijn geneigd hun gedachten uit te spreken. Dat kan tot verwarring leiden als mensen naar hen luisteren en aannemen dat wat ze zeggen voor waar aannemen. Vaak zijn het de eerste gedachten die worden uitgesproken, een soort van brainstormen.
De gedachten van I-tjes worden eerst meerdere malen overdacht en misschien zullen ze die gedachten met je delen. Als een I-tje niets zegt wil dat dus niet per se zeggen dat hij er niets van vindt. Het komt wellicht niet in hem op om zijn gedachten uit te spreken. Ook zullen I-tjes meer tijd nemen om hun gedachten goed te verwoorden. Het uiteindelijk uitspreken van de gedachten kan de nodige energie kosten.
Wellicht herken je dit als je wel eens een vergadering bijwoont of leidt. Over het algemeen zullen E-tjes hun mening ongevraagd geven. I-tjes zijn vaak wat gereserveerder hierin. En hoe drukker het wordt tijdens de vergadering hoe stiller de I-tjes worden. Het kan dus heel handig zijn om de stillere deelnemers ook naar hun mening te vragen. Je zult versteld staan van wat je dat op kan leveren.
Gedragingen die samen gaan met de voorkeuren:
Voorkeur voor extraversion | Voorkeur voor introversion |
Handelen-denken-handelen | Denken-handelen-denken |
Actiegericht | Reflectief |
Nemen initiatief bij contacten leggen | Laten het initiatief bij de ander |
Spreken gedachten uit | Houden gedachten voor zichzelf |
Brede interesse | Diepgang in interesse |
Expressief en spraakzaam | Rustig en ingetogen |
Communiceren het liefst mondeling | Communiceren het liefst schriftelijk |
Leren het best door te doen of te overleggen | Leren het best door te lezen en te reflecteren |
Houden van een werkplek met interactie | Houden van een werkplek met interactie |
Gemakkelijk te leren kennen | Gereserveerd |
Noot: mensen zullen ongeacht hun voorkeur gedrag vertonen van zowel extraversion als introversion ondanks hun voorkeur voor één van beide.
Tips voor E-tjes:
- Neem 10 seconden de tijd voordat je reageert!
- Geef I-tjes de tijd voordat je een antwoord of reactie verwacht. Als je die niet krijgt, vraag er dan om!
- Als je met een I-tje van gedachten wilt wisselen of brainstormen geef dat dan vooraf aan zodat een I-tje tijd heeft om dat alvast te overdenken!
- Gebruik I-tjes om te denken voordat je gaat doen!
Tips voor I-tjes
- Neem 10 seconden de tijd en reageer dan!
- Vraag E-tjes of dat wat ze hebben gezegd, hun mening is of dat dit slechts gedachten waren die hardop zijn uitgesproken.
- Als je met een E-tje van gedachten wilt wisselen doe dat dan meteen!
- Gebruik E-tjes om tot actie over te laten gaan!
Tot slot
Het is heel belangrijk je te beseffen dat je geen I-tje of E-tje bent, je hebt de voorkeur voor extraversion of introversion als het gaat om energie opnemen. Iedereen heeft beide aspecten in zich en heeft de voorkeur voor de één of de ander. Je gedrag kan dus zowel voorkomen uit Extraversion als uit Introversion en zul je de voorkeur geven aan één van beide.
Ik ben benieuwd of je dit herkent en wat je er mee kunt in de praktijk!
Naar blogoverzicht